Veilig je kind vervoeren

Ga je op stap? Dan wil je niet alleen dat jij, maar ook je kinderen veilig aankomen op bestemming. Voor het vervoeren van je kinderen zijn gelukkig ook enkele regels opgesteld door de overheid.

Het kinderzitje gebruiken

Zijn kinderen kleiner dan 1,35? Dan moeten ze in een goedgekeurd en passend kinderzitje. Wil je weten of jouw zitje is goedgekeurd? Zoek dan naar het ECE label. Als je kind groter is dan 1,35 dient deze dus gewoon de veiligheidsgordel te gebruiken. Neem ook niet meer passagiers mee dan waar zitplaatsen voor zijn. Wel zijn er wat uitzonderingen op deze vaste regels. Als je kind 3 jaar en ouder is, mogen ze ook de autogordel gebruiken in plaats van een kinderzitje, mits er al 2 kinderzitjes op de bank zijn aangebracht en in gebruik zijn. Hierdoor is er geen plek voor een derde zitje. Gaat het kind mee op de voorbank? Dan dient deze wel weer een zitje te gebruiken. Ook als een kind van 3 jaar of ouders wordt vervoerd door iemand anders (dus niet de eigen voogd), mag de gordel gebruikt worden. Op dat moment gaan we er namelijk vanuit dat deze persoon niet altijd een zitje in bezit heeft. Wel moet het kind op de achterbank en gaat het alleen om kleine afstanden (max 50km). Als je een kinderzitje voorin zet, moet dit tegen de rijrichting in, dus achterstevoren.

De airbag aan of uit?

Tenzij de airbag is uitgeschakeld, mogen kinderen niet een een achterstevoren geplaatst kinderzitje vervoerd worden. Als deze niet is uitgeschakeld, kan het kind namelijk met veel kracht worden afgevuurd, met alle gevolgen van dien. Helemaal bij een baby’tje die nog in de kraamzorg valt en nog geen volledig ontwikkeld nekje en ruggetje heeft. Als de airbag niet uitgeschakeld kan worden, is het beste om de stoel zo ver mogelijk naar achter te schuiven. Ook is het niet verstandig om kinderen tot 12 jaar bij een ingeschakelde airbag te zetten.

Hoe zit het met de gordels?

Is er geen gordel op een plek aanwezig? Dan is dit geen plek om een persoon te vervoeren. Iedereen dient een eigen gordel te hebben. Net zoals dat iedereen een eigen zitplaats moet hebben. Het kan zijn dat oudere auto’s geen gordels hebben. In dat geval is er een uitzondering in de wet. Controleer echter wel of jouw auto hier ook onder valt. Daarnaast raden wij natuurlijk aan om dan te kijken voor een andere auto, of om deze te laten ombouwen zodat er gordels aanwezig zijn. Klopt het bouwjaar en mag je voor de wet dan geen gordels hebben? Dan mogen nog steeds kinderen onder de 3 jaar niet vervoerd worden.

Met de kinderen op vakantie

Als je op vakantie gaat vanaf Zaventem Airport vandaag, moet je rekening houden met andere regels. Gelukkig is de enige echte regel die anders is, dat in de Europese richtlijnen staat, dat kinderen kleiner dan 1,50 in een kinderstoeltje moeten zitten. Waar dat in Nederland dus 1,35 is. Echter zullen ze hier in de EU niet al te moeilijk over doen, omdat ze weten dat het reglement in Nederland anders is.