financial lease

Het fiscaal voordeel van een financial lease

U heeft vast wel een keer van een financial lease auto gehoord. Dit is een auto die u als ondernemer als het ware huurt van een leasemaatschappij. Er zitten veel voordelen aan het rijden in een financial lease auto. Dit zijn vooral ook veel fiscale voordelen. In dit artikel leest u meer over het fiscaal voordeel van een financial lease.

Wat is een financial lease?

Financial Lease is een zakelijke leasevorm waarmee u een auto van de zaak kunt aanschaffen. De bank financiert de aankoopsom, maar u bent als koper wel per direct de economische eigenaar van de leaseauto. U kunt de auto in maandtermijnen afbetalen. Het voordeel hiervan is dat u financiele ruimte overhoudt om bijvoorbeeld investeringen te doen voor bedrijfsgroei. Met een financial lease betaalt u een bepaald bedrag per maand om de auto te kunnen gebruiken. Het in termijnen betalen is niet het enige voordeel.

Financial lease auto mag op de balans

U mag de financial lease auto als ondernemer vermelden op uw balansrekening. U bent tenslotte economisch eigenaar van de lease auto en daarom staat deze dus op uw balans. Een voordeel van het leasen van een auto als ondernemer is dat u kunt investeren zonder dat er liquiditeitsverlies plaatsvindt. Een ander aspect dat fiscaal voordeel biedt is dat er mogelijkheden zijn tot rente- en investeringsaftrek. De lease is dan ook transparant als het om rente en afschrijvingen gaat.

U mag de BTW terugvorderen

Als u een leasecontract afsluit met een leasemaatschappij zult u eerst BTW over de aanschafprijs moeten betalen. Dit maakt helemaal niets uit, want u kunt de betaalde BTW over de aanschafprijs terugvorderen. De looptijd van het leasecontract kunt u zelf bepalen. Er is geen vaste looptijd die afgesloten moet worden, ook al kunt u wel bedenken dat voor één of twee maanden leasen niet mogelijk is. Meestal duurt een leasecontract minimaal 24 maanden, omdat het bij een kortere periode eerder autohuur zou zijn. Bij een autohuur bent u geen economische eigenaar van de auto.

Kortom, een financial lease biedt u veel fiscale voordelen

Het is duidelijk dat het erg voordelig voor u kan zijn om een financial lease auto te nemen. Het biedt veel voordelen, zoals rente- en investeringsaftrek, terugvordering van de BTW, de leaseauto op de balansrekening, eigen gekozen looptijd, een laag leasetermijn, acceptatie zonder jaarcijfers en voor startende ondernemers de willekeurige afschrijving voor starters.