Hebt u een goede autoverzekering?

Bijna ieder gezin in Nederland heeft wel een auto tot zijn beschikking, in veel gevallen zijn er zelfs twee auto’s per gezin. Zeker als beide partners voor hun werk de auto nodig hebben is het eigenlijk noodzakelijk om twee auto’s ter beschikking te hebben. In Nederland is het verplicht om een WA-autoverzekering te hebben. Als u bijvoorbeeld door een medeweggebruiker aangereden wordt zonder dat u zelf enige schuld heeft aan het ongeval, dan is het rechtvaardig dat de kosten die u moet maken naar aanleiding van de aanrijding vergoed zullen worden.
Maar er zijn verschillende soorten autoverzekeringen die u kunt afsluiten als u een auto heeft. Hoe vollediger de autoverzekering is, anders gezegd, hoe meer de verzekering dekt, hoe duurder de verzekering is. U moet dus voor u zelf bepalen welke autoverzekering het beste bij u past. Als u bijvoorbeeld een gloednieuwe auto heeft gekocht dan ligt een All risk verzekering eerder voor de hand dan bij een auto van tien jaar of ouder. Maar welke autoverzekeringen zijn er eigenlijk?

WA-verzekering

Iedere autobezitter in Nederland die met zijn of haar auto op de openbare weg rijdt is wettelijk verplicht om in ieder geval een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) af te sluiten. Met een WA-autoverzekering wordt de schade vergoed die u met uw auto veroorzaakt aan andere personen en/of zaken. Ook als u iemand anders in uw auto laat rijden en diegene veroorzaakt vervolgens schade aan andere personen en/of zaken met uw auto, dan wordt ook in die gevallen, mits diegene niet een ingevorderd rijbewijs heeft, de schade vergoed. De Wa-verzekering dekt echter alleen schade aan anderen door een ongeval dat u heeft veroorzaakt. Schade die u daarbij aan uw eigen auto oploopt wordt dus niet vergoed.

Beperkt casco verzekering

Naast de verplichte WA-verzekering is het mogelijk dat u een aanvullende autoverzekering afsluit, bijvoorbeeld een beperkt casco verzekering. Als uw auto tussen de vier en de acht jaar oud is, is een beperkt casco verzekering in veel gevallen een goede verzekering. Bij deze verzekering bent u dus naast de dekking die de WA-verzekering biedt, ook verzekerd tegen schade aan uw eigen auto ten gevolge van storm, brand en diefstal. Maar schade aan uw eigen auto door u zelf veroorzaakt wordt nog steeds niet door deze verzekering vergoed. Daar heeft u een All risk verzekering voor nodig.

Volledig casco of All-risk

De all-risk verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering die er is. Naast de schade die wordt vergoed van uit de WA-verzekering en de beperkt casco verzekering, wordt bij de All risk verzekering ook schade gedekt die is ontstaan door uw eigen schuld. Een All risk verzekering wordt meestal afgesloten als uw auto jonger is dan vijf jaar. Het is dus de meest uitgebreide autoverzekering die u kunt afsluiten maar het is dan ook de autoverzekering met de hoogste maandpremie.