Geo-informatie, een ‘hot item’

Bijna alle informatie van Rijkswaterstaat heeft een ruimtelijke component. Neem de schadeclaim die vele automobilisten indienden omdat hun voorruit vernield werd door opspattende steentjes van het asfalt van de A2 in Limburg. Als de 3D-coördinaten van de steentjes minder dynamisch waren, was er niks gebeurd… Zelfs de naamswijziging van Meetkundige Dienst (MD) in Adviesdienst Geo-informatie en ICT (AGI) is afhankelijk van de wijziging van de coördinaten van de hoofdvestiging, c.q. de Delftse verhuizing. Deze zal overigens alvast met het volgende nummer van GeoNieuws worden doorgevoerd.

In september is het drie jaar geleden dat de minister van V&W de eerste paal sloeg en ik hoor Tineke Netelenbos nog oplezen: ‘e-co-to-pen-GIS’.
Een serieuzer signaal van de relevantie van digitale geo-informatie kwam van een aantal edities van het V&W-weekblad “Profiel” in het afgelopen voorjaar. Nummer 07 van 27 februari 2003 kopte met “GIS-kaarten voor iedereen”. Het ging verrassend genoeg over de GIS-site van de Bouwdienst “waarop alle V&W-ers toegang hebben tot het Geografisch Informatie Systeem”. In eerste instantie was de site gebouwd voor de eigen dienst “maar later bleek dat alles met een eenvoudige aanpassing beschikbaar kon worden gemaakt voor heel V&W”. De eerste twee dagen hebben ongeveer 300 medewerkers zo’n 10.000 kaartjes opgevraagd. Zie www.bouwdienst.nl/intranet/gis en de score wordt vast nog hoger!

Een week later kopte hetzelfde blad “Vogels deltagebied gevangen in atlas”. Vanuit Rijkswaterstaat doen de directies Zeeland en Zuid-Holland alsmede het RIKZ mee. Het is geen ‘bevroren’ analoog exemplaar, maar een dynamische web-atlas voor iedereen die de
beschikking heeft over internet (zie: www.deltavogelatlas.nl). In een van de sitebesprekingen in deze GeoNieuws is daar meer over te lezen.