Chevrolet gaat elektrisch

General Motors heeft laten weten dat het 336 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in de fabriek van Detroit-Hamtramck om in 2010 de productie te starten van de Chevrolet Volt, een elektrische auto met verlengde autonomie…

Ter gelegenheid van het Salon van Detroit heeft General Motors een investering van 336 miljoen dollar in zijn bestaande fabriek van Detroit-Hamtranck aangekondigd voor de eindassemblage van de Volt. Daarmee komt het totaal van de Volt-gerelateerde investeringen door GM in Michigan op 700 miljoen dollar, verdeeld over acht vestigingen. Detroit-Hamtramck wordt de uiteindelijke assemblagelocatie voor de Volt, de productiemachines komen uit Grand Blanc, de lithium-ionbatterijen zijn afkomstig uit GM’s Brownstown Twp. batterijproductiefabriek, de nokkenassen en drijfstangen worden geleverd door de fabriek in Bay City en de mallen en de 1.4-liter motorgenerator voor de Volt zullen worden vervaardigd in Flint.

Naast de 700 miljoen dollar van GM aan Volt-gerelateerde investeringen zijn er vele toeleveranciers, nutsbedrijven en organisaties die investeren in Michigan en in de VS om de productie van de Volt te ondersteunen en de ontwikkeling van elektrische voertuigen te stimuleren. In augustus stelde het Amerikaanse Departement van Energie meer dan 2 miljard dollar beschikbaar aan 45 bedrijven, universiteiten en organisaties in 28 staten voor de productie van elektrische aandrijflijnen en batterijen en het uitbouwen van een elektrische infrastructuur.

De assemblage van de Volt prototypeauto’s start in de lente, terwijl de productiestart van de reguliere auto’s voor eind 2010 gepland staat. De productie van de Chevrolet Volt voor de Europese markten vangt eind 2011 aan. Om kosten te reduceren en flexibele productietechnologieën te maximaliseren worden diverse elementen voor de productie van de Volt hergebruikt. Ze zijn afkomstig uit andere GM-fabrieken en worden geïnstalleerd in de plaatwerkerij van de Detroit-Hamtramckfabriek. Detroit-Hamtramck bestaat sinds 1985 en biedt momenteel werk aan maximaal 1.200 werknemers.

Het merk, dat in 1911 werd opgericht door de Zwitserse emigrant Louis Chevrolet, bereidt zich nu voor op de viering van het 100-jarige bestaan met de introductie van de elektrische, innovatieve Chevrolet Volt. Dat is een elektrische auto met ‘extended range’ mogelijkheden. Hij is ontworpen om zo’n 60 kilometer op elektriciteit te kunnen rijden zonder benzine te verbruiken of emissies uit te stoten. Wanneer de lithium-ionbatterij in de Volt leeg is, wordt automatisch een motorgenerator ingeschakeld om de totale actieradius te vergroten tot meer dan 500 kilometer alvorens er getankt of gestopt moet worden om de batterij op te laden. De prijs van de Chevrolet Volt is nog niet bekend.