nedcars-autoverhuur

Checklist voor een vakantie met de auto

Checklist voor een vakantie met de auto
Heerlijk op vakantie met de auto. Jarenlang is dit het meest populaire vervoermiddel om mee op vakantie te gaan. Dit was vooral in de vorige eeuw het geval. Tegenwoordig geven veel mensen de voorkeur aan een tripje met het vliegtuig. Dit is vooral voor de langere afstanden een stuk sneller. Toch zijn er in Nederland nog heel veel mensen die op vakantie gaan met de auto. De meesten gaan met hun eigen auto maar er zijn ook mensen die een auto of busje huren om mee op vakantie te gaan. Voordeel daarvan is dat je verder geen omkijken hebt naar onderhoud, verzekeringen en dat soort zaken, dat zit in de meeste gevallen inbegrepen in de verhuur.

Verplichte bagage

In elk land zijn er ander regels voor de verplichte attributen die aanwezig moeten zijn in een auto. Vooral in het buitenland gelden er strengere regels dan in Nederland. Het enige verplichte onderdeel in een auto in Nederland is de gevarendriehoek. In ons buurland België is het verplicht om een hesje in de auto te hebben. Er wordt qua regelgeving wel onderscheid gemaakt tussen toeristen en inwoners van een land. De regels voor de toeristen zijn minder streng. Kijk dus van tevoren goed wat de regels zijn in de landen waar je doorheen reist.

Vloeistoffen en olie controleren

De eerste tip is om alle vloeistoffen in de auto te controleren. We beginnen met de koelvloeistof. Het allerbelangrijkste om te weten is of je ‘langlife vloeistof’ hebt of dat de vloeistof tussendoor vervangen moet worden. Over het algemeen gezien hoeft koelvloeistof niet vaak te worden bijgevuld. Indien dit wel het geval is, is er een grote kans op een lekkage.

Tips voor het controleren en vervangen van de koelvloeistof

– Gebruik alleen vloeistof die geadviseerd wordt door de fabrikant van de auto
– Controleer de koelvloeistof bij een koude motor
– Water kan gebruikt worden als koelvloeistof (alleen in uiterste nood)
– Lever oude vloeistof altijd in bij een milieustraat

Tips voor het controleren van de motorolie

– Zet de auto waterpas
– Meet de olie met een koude motor
– Het verschil tussen minimum en maximum peil is 1 liter
– Vul logischerwijs niet meer bij dan het maximumniveau
– Een trechter is handig om de olie bij te vullen

Bandencheck

Op een autoband staat druk. Door deze druk ontsnapt er constant een heel klein beetje lucht uit de band. Het is belangrijk om de juiste spanning op de band te hebben. Te hoge spanning zorgt voor een mindere wegligging en een lage bandenspanning zorgt er onder andere voor dat de banden sneller warm worden wat kan leiden tot een klapband. En een klapband is wel het laatste wat je kunt gebruiken op reis. Controleer je bandenspanning dus altijd voordat je op vakantie gaat. Vergeet het reservewiel niet!