autoruit vervangen

Autoruit vervangen, valt dat binnen uw verzekeringspolis?

Een autoruit vervangen is niet iets dat u jaarlijks doet. Het kan echter gebeuren dat u door een ongelukje, opspattende steentjes of door een andere oorzaak schade krijgt aan een van de autoruiten. Dit is bijzonder vervelend, slecht voor de auto en ook slecht voor het zicht en de veiligheid van de inzittenden. De autoruit vervangen is de enige optie wanneer de voorruit beschadigd is en niet gerepareerd kan worden, of een van de andere ruiten duidelijk beschadigd is. Dat klinkt als een duur grapje, maar is dat wel het geval? Kunt u het zelf doen bijvoorbeeld, en hoe zit het met de verzekering?

Dekt de verzekering autoruit vervangen?

Wanneer u een auto op uw naam hebt staan en deze is geregistreerd voor deelname aan het verkeer, dan hebt u een autoverzekering omdat dit wettelijk verplicht is. Hebt u een standaard WA-verzekering voor de auto, dan is de autoruit vervangen meestal niet in de polis opgenomen. Hebt u echter een WA-Extra verzekering of zelfs een allriskverzekering, dan is de kans bijzonder groot dat het vervangen van een autoruit wél binnen de verzekering valt. U kunt dit het best zelf even nakijken in uw verzekeringspolis, of contact opnemen met de verzekeraar waarbij u de auto verzekerd hebt.

De autoruit vervangen is dus geen onderdeel van de goedkoopste autoverzekering. Hebt u een meer uitgebreide dekking gekozen voor de autoverzekering, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Ook nog over de schadevrije jaren, want deze cascoschade heeft geen invloed op de positie op uw bonus-malus ladder. U behoudt de schadevrije jaren dus gewoon wanneer u kiest voor een reparatie aan de ruit, of wanneer de autoruit vervangen moet worden. Bij de meeste verzekeraars gaat u het volgende jaar niet naar een hoger aantal schadevrije jaren wanneer u dit jaar autoruitschade claimt.

Het enige waar u wél rekening mee moet houden wanneer u een autoruit vervangen moet worden, is dat er eigen risico in rekening gebracht wordt door de verzekeraar. Hebt u een repareerbare schade aan de ruit, dan zal de verzekeraar vaak het eigen risico (gedeeltelijk) laten vallen. Dit betekent dat het verstandig is om de schade zo snel mogelijk te laten repareren, voordat heel de autoruit vervangen moet worden.

Let op: Ook wanneer u een uitgebreide verzekering hebt, betekent dit niet dat de verzekeraar altijd de kosten vergoedt voor een autoruit vervangen. Leest u vooral de kleine lettertjes voordat u een garage of specialist kiest. Sommige verzekeraars hebben uitzonderingsgevallen (zoals ruitschade door een ongeluk) en andere verzekeraars dekken alleen de volledige kosten van een autoruit vervangen wanneer dit bij een aangesloten partner gebeurt. Let hier dus goed op wanneer u gebruik wilt maken van de verzekering!

Bij een standaard WA-verzekering

Hebt u een WA-verzekering gekozen zonder uitbreidingen op de dekking, dan vergoedt de verzekeraar helaas niets. In dit geval hebt u een keuze die gemaakt moet worden. U kunt ervoor kiezen om zelf de autoruit te vervangen, of u kiest voor een specialist die het werk voor u doet. Hier zijn uiteraard voor- en nadelen te vinden:

  • De specialist geeft garantie op het werk. Doet u het werk zelf, dan hebt u geen garanties;
  • De specialist heeft de gereedschappen, materialen en ervaring in huis. U helaas niet;
  • Doet de specialist het werk, dan gaat er een aanzienlijk bedrag in de arbeidsuren zitten. Doet u het zelf, dan kost het alleen tijd, en de kosten voor de materialen.

Uiteindelijk bepaalt u zelf of u aan de slag gaat, of het werk laat doen. In veel gevallen is het verstandig om even te kijken naar de auto zelf. Welk model hebt u? Bepaalde auto’s hebben ruiten die gemakkelijk toegankelijk zijn, ongeacht welke ruit het is. Is de voorruit of achterruit verlijmd, of is er gebruik gemaakt van rubbers bij de montage? Een autoruit vervangen die verlijmd is, is veel moeilijker dan een autoruit vervangen die in rubbers gemonteerd is. Zo kunt u direct een inschatting maken over hoe haalbaar het is om zelf de autoruiten te vervangen van uw auto.

De vraag welke autoruit vervangen moet worden

Bent u handig en hebt u een droge werkplek, met redelijk wat gereedschap? En hebt u daarnaast ook de tijd om aan de slag te gaan met het vervangen van een autoruit? In dat geval is het zeker mogelijk om zelf de autoruit te vervangen wanneer het een van de zijruiten van de auto is. Hebt u eenmaal de bekleding van de deur aan de binnenzijde losgemaakt, dan kunt u precies zien wat u moet doen. Wilt u aan de klus beginnen, maar is het de voorruit of de achterruit van de auto? Dan is het een stuk lastiger. Enerzijds omdat deze ruiten veel groter zijn en daardoor lastiger te hanteren zijn. Anderzijds worden deze ruiten niet in een handig raammechanisme geplaatst: u moet aan het werk met kit, rubbers of beide.

Gebruikte autoruiten kopen

Moet de autoruit vervangen worden en wilt u besparen op de kosten? Dan lijkt het wellicht aantrekkelijk om eens te kijken op de sloop. Dit is echter niet de meest verstandige keuze. Gebruikte ruiten kunnen reeds slijtagesporen hebben waardoor het licht onnatuurlijk breekt. Ook bestaat de kans dat er al een ster in de ruit aanwezig is, of dat de kanten van de ruit beschadigd zijn. Tijdens een autoruit vervangen of demonteren is de kans op schade namelijk groot wanneer er niet voorzichtig gewerkt wordt. Ook gaan veel van de autoruiten kapot tijdens het werk omdat er gewoon te weinig ruimte op de werkplek is. Stoot u met een autoruit een keer tegen een werkbank, auto of muur aan wanneer deze geen beschermlagen meer heeft? Dan kunt u direct ook deze autoruit vervangen.

Daarom is het beter om te kiezen voor kwaliteit. Moet u de autoruit vervangen, bespaart u dan niet op de nieuwe autoruit. Zorgt u vooral voor de juiste ruit met de juiste afmetingen en de juiste eigenschappen. Zo weet u zeker dat u op de goede manier aan de klus begint.