Auto in zwart wit

Auto importeren, hoe werkt dat?

Je hebt een mooie auto voor ogen, alleen is deze erg lastig te vinden in Nederland. Een optie om deze auto toch te bemachtigen is door middel van het importeren van de auto. Duitsland is een erg populair land om auto’s uit te importeren. Wanneer je de auto gaat importeren is dit vaak ook een stuk goedkoper dan wanneer je deze in Nederland koopt. De import van auto’s wordt vaak gedaan door professionele bedrijven. Een auto importeren, hoe gaat dit precies in zijn werking? Welke stappen worden er doorlopen zodat jij van je favoriete auto kunt gaan genieten?

 

1. Jouw auto zoeken

Een auto kopen kun je het beste bij de bron zelf doen. Zoals al eerder vermeld is Duitsland een erg populair land om auto’s uit te importeren. In het land van herkomst heb je vaak betere prijzen, een betere uitrusting en een groter aanbod. Zodra je je nieuwe auto gevonden hebt, kun je aan de slag gaan met het kopen van de auto.

 

2. Auto kopen

Je auto gevonden in het buitenland? Tijd voor de aankoop ervan! Een professioneel bedrijf kan het gehele aankoopproces voor jou verzorgen. Dit gaat dan om het contact met de verkoper, het controleren van de auto, het onderhandelen over de prijs en het regelen van het papierwerk. Verkopers in het buitenland voelen zich meestal prettiger om te onderhandelen met een professioneel bedrijf in plaats van met een particulier. Je kunt natuurlijk ook zelf de aankoop ervan regelen.

 

3. Transport

Na de aankoop van jouw auto moet de auto natuurlijk naar Nederland komen. De transport van jouw auto kan op verschillende manieren gedaan worden. Ten eerste, je kunt de auto zelf terugrijden naar Nederland. Dit kost echter veel tijd en kosten, denk bijvoorbeeld aan de benzinekosten. Ten tweede, transport per vrachtwagen. Sommige bedrijven geven deze mogelijkheid om jouw auto naar Nederland te brengen. De auto is tijdens deze transport verzekerd. Ten derde, verschepen. Dit gebeurt meestal wanneer de auto van buiten Europa geïmporteerd moet worden.

 

4. RDW keuring

Wanneer je de auto geïmporteerd hebt, moet deze ook nog gekeurd worden en een Nederlands kenteken krijgen. Hierbij wordt er gekeken of de buitenlands registratie van het voertuig kan worden overgenomen. Wanneer je auto van buiten Europa komt is de keuring iets ingewikkelder. De auto ondergaat in Lelystad, waar het RDW-testcentrum zit, een specifieke keuring.

 

5. BPM en douane

Na de keuring van de RDW moet er nog een BPM aangifte gedaan worden bij de douane. De BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Deze belasting wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto. Voor een geïmporteerde auto is er nog een BPM betaald, waardoor je daar aangifte voor moet doen. Verschillende bedrijven kunnen de BPM berekenen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 

6. Kentekenbewijs

Je kunt bijna van jouw nieuwe auto genieten, maar je hebt wel eerst nog een kentekenplaat nodig. Kentekenplaten kun je verkrijgen met letters en cijfers die in het kenteken gedrukt zijn. Een andere mogelijkheid voor jouw kentekenplaat is de optie om een luxe kentekenplaat te kiezen. Deze kentekenplaat heeft opzet letters, wat een wat luxere uitstraling geeft dan de normale kentekenplaten.

 

7. Aflevering

Eindelijk is het zover, jouw geïmporteerde auto is klaar voor gebruik! Je hebt niet alleen je favoriete auto kunnen bemachtigen, maar ook nog eens goedkoper dan dat je hem in Nederland had gekocht. Een auto importeren biedt zoals je ziet erg veel voordelen en geeft uiteindelijk een heerlijk gevoel!